tisdag 28 juni 2011

Sportbils eran i Amerika

Amerikansk bilhistoria
Innan Jaguar introducerade XK-120 1948, var det endast exklusiva maskiner som Bugatti och Duesenberg som körde på DOHC motorer. De två-cam XK motor var ett under av ingenjörskonst med framdrivna sportbilar som kunde gå upp till 200 Km per timme vilket gjorde den till den snabbaste serietillverkade bilen på sin tid. Motorn skulle användas ytterligare två decenier och skulle även driva 1961-1970 Jaguar XK-E. Oldsmobile debuterade sin "Rocket V-8" 1949, och var den första GM-divisionen hade att erbjuda en OHV åtta-cylindrig motor. Den höga kompressionen 303-cid motor producerade 135 hästkrafter med 263 i vridmoment, och presenterade en smidd stål vev, kolvar av aluminium och en dubbel-planat grenrör. Placerad inuti Oldsmobile är lättare arbetsföra 76-serien bilar började Rocket 88-serien, dominerade NASCAR Grand National-serien 1949, 1950 och 1952.





Fords svar på Corvetten var inte en enbart en snygg sportbil, utan snarare en belevad och praktisk personlig lyxbil. De två-sitsiga Ford Thunderbird som debuterade 1955, som Ford hade hoppats att sälja 10 000 T-fåglar det första året. Istället fann de sig oförmögna att hålla jämna steg med efterfrågan. Produktion sprang in i väggen i september och så småningom säljer man över 16 000 exemplar under 1955. Under tiden över på GM, var mindre än 5000 Vettes sålda de tre första åren. Corvette sannolikt skulle ha avbrutits, men framgången av Thunderbird uppmanas Chevrolet att fortsätta produktionen. Den 1 april 1964 infördes Plymouth Barracuda, en kompakt fastback baserad på 106-tums hjulbas Valiant modell. Försäljningen var ljummen. Två veckor senare debuterade Ford med sin nya Mustang. Prisvärd och snygg och det med ett bra utseende och ungdomsinriktad marknadsföring bidrog till att göra det enormt framgångsrik. GT,s prestandamodell fanns strax efter och gav köparen en snabb växellåda, styvare spolar fram och bak fjädrar, främre skivbromsar, och K-kod 271 hästkrafter 289-CID V-8. Mer än en miljon Mustanger såldes under de första 18 månaderna av produktionen. På grund av sin popularitet, och det faktum att den inspirerat så många konkurrenter, sitter Mustang i fordonsindustrin historien som den ursprungliga sport/lyx bilen.


Även om den var kortlivad gav prestanda eran oss några av de mest klassiska modellerna i bil historian. Avsedd för snabba hastigheter saknade de avancerade chassi, bromsar och fjädring, men de var hållbara, prisvärda och snabba. 1967 Dodge Charger fanns med två av de största och mest kraftfulla motorer som någonsin producerats, Dodge är 440 Magnum och 426 Hemi.